cropped-OSKB-logo.png

NOVA KADETSKA TAKMIČENJA U REŠAVANJU ŠAHOVSKIH PROBLEMA

U znaku svestrane Vere Vujović

Dvanaestogodišnji majstor FIDE među najboljima u konkurenciji 240 kadeta iz 25 zemalja. – Prvo kadetsko prvenstvo Beograda 16. februara

Prvo kolo Kadetske lige rešavača Srbije održano je istovremeno u OŠK Beograd, Novosadskom ŠK, ŠK Aradac i ŠK Omladinac iz Novih Banovaca. Time se naša zemlja uključila u 20. simultano rešavačko takmičenja (ISC), održano u 49 gradova i mesta iz 25 zemalja. Među više od 600 učesnika, Srbiju su, u trećoj kategoriji, uspešno predstavljala 34 mlada rešavača, a u prvoj i drugoj kategoriji se još 15 takmičilo za rejting.

ISC Beograd 21 01 24

Učesnici ISC takmičenja u OŠK Beograd

(Foto Dean Miletić)

U kadetskoj konkurenciji je u grupu najuspešnijih među 240 vršnjaka iz 25 zemalja, sa maksimalnih 30 poena, ušla dvanaestogodišnja Vera Vujović iz Beograda. Po utrošenom vremenu je ukupno deseta, a druga među svim kadetkinjama. Time je najuspešnija učesnica prošlogodišnje Kadetske lige rešavača Srbije opravdala i nagradu koju joj je namenio generalni direktor „Informatike a.d.” Vladan Branković – prenosivi kompjuter. „Informatika a.d.” je dokazala da prepoznaje talente, a naš najmađi majstor FIDE i osvajačica evropskih medalja u ubrzanom i brzopoteznom šahu to svakako jeste.

Sah Vera Vujovic FIDE

Vera Vujović 

(Foto FIDE)

Boško Stefanović je u Beogradu osvojio 29 poena, Lazar Batica u Novim Banovcima 27,5, Aleksa Avramović (Beograd) 26, Mila Radenković (Novi Banovci) 24, Aljoša Radošević (Novi Sad) 23, Luka Gilica (Novi Sad), Mihajlo Rajčević (Aradac) i Uroš Zarić (Novi Sad) po 21, Anđela Markov (Aradac) 20 poena, itd. Kadetska liga 2024. delo je grupe entuzijasta, u kojoj su: Borislav Gađanski, Slobodan Bojković, Dean Miletić, Slavko Azarić, Željko Medar, Goran Petrović, Marko Ložajić i drugi.

U prvoj kategoriji ISC je, u domaćoj trci reprezentativaca, najuspešniji bio Bojan Vučković sa 43,5 poena, ispred Miodraga Mladenovića sa 43 i Vladimira Podinića sa 39, a u drugoj je pobedio Dejan Omorjan sa 50, ispred Živana Šušulića sa 45 poena. Omorjan je, među 216 učesnika ISC zauzeo drugo, a Šušulić šesto mesto. Oba takmičenja održana su u OŠK Beograd.

Odlukom Upravnog odbora ŠS Beograda, 16. februara će se, u okviru Kadetskog festivala ŠSB, održati Prvo kadetsko prvenstvo Beograda u rešavanju problema, u grupama do 10, do 14 i do 18 godina. U raspisu koji će uskoro biti objavljen, navedene su vrste zadataka i primeri. U grupama do 14 i do 18 godina rešavaće se devet zadataka za 90 minuta: tri mata u dva poteza, tri mata u tri, jedan u četiri i dve studije.

Rezultati grupe do 10 godina (četiri mata u dva poteza, jedan u tri i jedna studija) bodovaće se i za Kadetsku ligu rešavača Srbije 2024. Izbor zadataka i suđenje obaviće internacionalni majstor rešavač Ilija Serafimović.

M. K.

Problemi iz prvog kola Kadetske lige rešavača:

http://www.perpetualcheck.com/problem/20240127a.pdf

Rešenja problema iz prvog kola Kadetske lige rešavača:

http://www.perpetualcheck.com/problem/20240127b.pdf

Copyright © 2023 Omladinski Šahovski Klub Beograd

Ovaj sajt koristi kolačiće kako bi vam pružio najbolje iskustvo tokom korišćenja.

Prihvatam
Odbijam